Biserici

 


 

 

Biserica babtistă

Întemeirea bisericii baptiste din Sâncraiu se datează din 1898. În zonă şi în localitate credinţa baptistă a pătruns prin activitatea misionarilor Boros Imre şi Papp Károly. Pe lângă ei slujba şi viaţa puritană de comuniune cu Domnul a multor credincioşi din sat, a contribuit la dezvoltarea credinţei baptiste din zona Călatei.

Până la construirea bisericii baptiste actuale în 1911, evenimentele bisericeşti se ţineau la familii, unde se întâlneau credincioşi de naţionalitate română şi maghiară, având un caracter bilingv. De atunci convieţuiesc într-o bună înţelegere în cadrul bisericii români şi maghiari.

Biserica ortodoxă

 

Biserica reformată

- construcţie de piatră datând din secolul al 13-lea, fiind restaurată de mai multe ori de-a lungul anilor. În urma incendiului din 1848 bolta bisericii nu a mai fost readusă la condiţia anterioară, ci a fost doar acoperită cu var. În 1994, cu ajutorul Fundaţiei Illyes a fost restaurat tavanul cu casete. Au fost create 220 de casete folosindu-se motive tradiţionale din zona Călatei, fiecare dintre acestea fiind decorată diferit. Turnul a fost construit în 1762 şi conţine trei clopote, dintre care cel mai vechi datează din 1800. În biserică se păstrează, nefolosit, un clopot de pe vremea lui Matei Corvin datând din anul 1841. Orga bisericii a fost realizată în 1876 de către Kolonics István. Coroana a fost dăruită bisericii de către contele Bánffy Miklós, iar banca preotesei de către soţia lui Jósika Miklós.

 


Biserica babtistă


 


 

 

 

 


Biserica ortodoxă

 

 

 

 


 


Biserica reformată

 

 

 

 

 


 

   

   
         
Monitorul Oficial Local