Monografia satului Sâncraiu

A Kalota partján

 

Apărută în august 2003, monografia satului se intitulează: Pe malul Călatei. Acest titlu este cunoscut de săteni din opera marelui poet, Ady Endre. Pe ramura maternă Ady a avut rude în Sâncrai în familia Viski şi Kiszely. Prima dată poetul a vizitat satul în 6 iunie 1914 în compania soţiei Boncza Berta, venind în vizită la rude. Stând sub teiul din curtea familiei Kiszely a fost adânc inspirat de imaginea plină de culori a femeilor şi bărbaţilor îmbrăcaţi în port popular care se întorceau din biserică. Sub infuenţa acestei impresii scria poezia Pe malul Călatei. În anii ce au urmat, poetul a vizitat de mai multe ori satul. Monumentul dedicat lui Ady Endre ce stă lângă tei, a fost construit în anul 1994.

Monografia oferă o imagine amplă despre localitate. Studiile publicate prezintă aşezarea geografică, denumirile stradale, istoricul, cimitirele, învăţământul, tradiţiile şi cultura populară a satului.

Autorii acestor studii sunt:  Gábora Katalin, Kisjancsi József, Kismihály István, Lakatos András, Lovász Edit, Okos-Rigó Hajnal, Okos-Rigó Dénes, Péter György-Árpád, Péter Mónika-Mária, Rigó Erzsébet, Szép Gyula, Vincze K. István, Vincze N. Éva. Fotografiile au fost realizate de Kismihály Erzsébet.

           Monografia a fost editată de Primăria Sâncraiu şi de Asociaţia Culturală Ady Endre cu sprijinul Consiliul Judeţean Cluj şi al firmei Babolna Rt.

 

            

   

   
         
Monitorul Oficial Local